Er komt veel kijken bij de verkoop of opvolging van je bedrijf. Je onderneming is je levenswerk. Vaak is de belangrijkste wens dat het bedrijf zo goed mogelijk wordt voortgezet. In de praktijk is het een proces waar je al snel enige tijd voor moet uittrekken.

De verkoop van je onderneming kan ook plotseling nodig zijn. Bijvoorbeeld door ziekte of door een koper die zich onverwacht aandient. 

Tijdens de verkoop begeleiden wij je graag met de oriëntatie, het verkoopklaar maken, het bepalen van de verkoopprijs, de onderhandeling met de koper en het verzorgen van de juridische overeenkomsten. Kortom, full service begeleiding waarmee je met een gerust gevoel jouw bedrijf kunt overdragen. 

Aanleiding en persoonlijke motieven

Wat zijn je afwegingen? Wil je je bedrijf verkopen voor de hoogste prijs aan bijvoorbeeld een concurrent? Of wil je je onderneming verkopen aan een werknemer of een familielid? 

Misschien wil je nog (deels) betrokken blijven als directeur of aandeelhouder. Je motieven voor verkoop bepalen voor een groot deel de vervolgkoers. Het uitgangspunt is altijd wat voor jou als ondernemer de beste oplossing is.

Wat is je bedrijf waard?

De eerste vraag die iedereen wel heeft is: wat is mijn bedrijf waard? Deze waarde bepalen we op basis van je cijfers, maar we kijken ook naar zaken zoals je klantenbestand, merkwaarde en groeipotentie. Hiermee stellen we vervolgens een verkoopprijs voor je vast.

Voorbereiden op verkoop

Wanneer je weet dat je op korte termijn wilt overgaan tot verkoop, zijn er een aantal zaken die je in ieder geval op orde moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan je dossiers, je boekhouding en allerlei juridische stukken. Afhankelijk van hoeveel tijd je nog hebt tot aan het verkoopmoment, kun je nog aan verbeterpunten werken om je bedrijf aantrekkelijker te maken voor verkoop.

De aankoopprijs, voorwaarden en verkoopcontract

Wanneer er een potentiële koper is, starten we de onderhandeling over de verkoopprijs en voorwaarden. In hoeverre blijf je nog betrokken na de overdracht van je bedrijf? Afspraken leggen we vervolgens vast in een intentieovereenkomst . De koper voert hierna ter controle een uitgebreid boekenonderzoek uit. Wanneer we tot overeenstemming komen, volgt het verkoopcontract.

Bedrijfsoverdracht naar de volgende generatie

Wanneer één van je kinderen of een ander familielid de mogelijke opvolger is, zijn de eerste vragen die je moet stellen: is hij of zij echt geschikt het bedrijf over te nemen? Wat zijn de verwachtingen en voorwaarden? En financier je zelf de opvolging of moet de overdrager voor financiering zorgen? 

Een belangrijk aspect van bedrijfsoverdracht naar de volgende generatie is het besparen van belastingen. Juist door optimale toepassing van fiscale faciliteiten is het belangrijk op tijd met een bedrijfsopvolging te starten.

Wil jij goed voorbereid zijn op het slot van je ondernemersfase en je onderneming fiscaalvriendelijk overdragen?

Wij nemen graag je ambities en wensen rond de overdracht van je bedrijf door. Ook al ben je momenteel nog niet direct klaar voor deze stap, wellicht is het wel zinvol om je alvast te oriënteren en je strategie te bepalen.