Soms is het beëindigen van je bedrijfsactiviteiten de enige mogelijkheid die je hebt. Je bedrijf is bijvoorbeeld niet winstgevend meer of er is geen opvolger om je onderneming over te nemen. Wat zijn de financiële gevolgen? Hoeveel stakingswinst ben je verschuldigd? En hoe wikkel je alle zaken goed af voor je personeel?

Naast het informeren van klanten en leveranciers en het uitschrijven bij de KvK moet er veel geregeld worden. Wij houden het overzicht en handelen zaken fiscaal optimaal voor je af.

Bedrijfsmiddelen verkopen

Heb je een bedrijfspand of een auto van de zaak? Je moet ook denken aan alle activa zoals mobiele telefoons, laptops of andere goederen en voorraden die op de balans staan. Bij beëindiging van je bedrijfsactiviteiten moet je al deze zaken verkopen. Mogelijk aan jezelf als privé-persoon. Je bent hier dan btw over verschuldigd.

Stakingswinst berekenen 

Wanneer jij je onderneming stopt, maken we de eindbalans en jaarrekening voor je op. Zo berekenen we de stakingswinst. Wil je weten hoe de fiscale afrekening er in jouw situatie uitziet? Wij wijzen je graag op mogelijke bespaarpunten.

Hoe regel ik de beëindiging van het bedrijf met mijn werknemers?

Wanneer jij je bedrijf beëindigt, is het ontslaan van werknemers misschien nog wel het lastigste.

Naast de persoonlijke band die je wellicht hebt opgebouwd, moet je je ook houden aan bepaalde ontslagregels. Zo heb je bijvoorbeeld toestemming nodig van het UWV en ben je wellicht een transitievergoeding verschuldigd.

Wanneer je bedrijf failliet gaat of wanneer je het dienstverband beëindigt met wederzijds goedvinden, is er geen toestemming van het UWV nodig. Het is belangrijk om op tijd bij je werknemers aan te geven wat je plannen zijn. Mogelijk kun je hier dan nog goede afspraken over maken.

Wij nemen van A tot Z met je door wat in jouw specifieke situatie de voorwaarden en aandachtspunten zijn. Dit doen we in combinatie met een HR Consultant van zusterbedrijf SEP. Zij zijn gespecialiseerd in ontslagzaken.